Din varukorg är tom!

Ryssland, fotbolls-VM och stigande homofobi

18/06/2018 0
Följ Al Jazeeras täckning av VM 2018 här.
 
England fotbollsfans Di Cunningham var lite orolig över att resa till Ryssland inför VM 2018.
 
Det har varit oro bland rättighetsgrupper om ökningen av homofobi och säkerheten för homosexuella fans i den socialt konservativa europeiska nationen.
 
Homosexualitet, som klassificerades som en psykisk sjukdom i Ryssland fram till 1999, är en kontroversiell fråga i en nation som inte känner igen äktenskap av samma kön.
 
Ryssland avkriminaliserade samma könsinteraktioner 1993, men hatbrott mot HBT-gemenskapen (lesbisk, homosexuell, bisexuell och transgender) har stigit sedan landet genomförde en kontroversiell lag som förbjuder spridningen av "gay propaganda" till minderåriga 2013.
 
Ryssland är rankat 45 av 49 europeiska länder när det gäller gay rättigheter av ILGA-Europe, ett nätverk av europeiska HBT-grupper.
 
Cunningham, som kommer att delta i Englands första match mot Tunisien på måndagen i Volgograd, sa att hennes allians av HBG-fotbollsfläktgrupper har fått hotande anonyma e-postmeddelanden och varnar för att de skulle "knuffas" om de gjorde resan till Ryssland.
 
"Vi har fått flera varningar om att HBT-fans inte kommer att vara välkomna i Ryssland, och några var ganska drastiska när det gäller vad som skulle hända oss om vi gick", säger Cunningham, arrangör av Three Lions Pride, en HBB-fotbollsfläktgrupp i England anhängare, och tillade att det var "olyckligt" att FIFA håller en så prestigefylld fotbollsturnering i ett land där "vissa människor är unwelcomed".
 
Pride in Football, den brittiska alliansen för fläktgrupper som tillhör HBB-gemenskapen, har sedan gjort ett klagomål hos FIFA - fotbolls styrande organ - och fick höra att hoten utreds av turneringsarrangörerna.
 
Trots försäkringar, säger Cunningham att många LGBT-fans är rädda för att delta i det månadslånga sportspelet i Ryssland.
 
"Det finns inte många öppet gay HBT-fans, eftersom de flesta inte känner att deras säkerhet är garanterad", berättade Cunningham för Al Jazeera.
 
Prisnätverket, den diskriminerande organ som arbetar i samarbete med FIFA, rapporterade en ökning av anti-gay och racistisk chanting i rysk fotboll under det senaste året.
 
Det fanns 12 incidenter av homofobiskt beteende av fans inom arenorna, enligt rapporten från Fare Network och det Moskva-baserade SOVA Center som släpptes förra månaden.
 
Rapporten noterade att fläktar mer och mer betecknade motståndare som "gay" som ett medel för missbruk.
 
"Dessa nivåer av diskriminerande chanting tyder på att främlingsfientliga åsikter förblir djupt rotade bland många ryska fotbollsfans", säger rapporten.